Rozměry: |
261x195x19mm |
Váha: |
960g |
Nakladatel: |
Ottovo nakladatelství |
EAN: |
9788074518232 |
ISBN: |
978-80-7451-823-2 |
Kód |
D0410093 |
Knížce slovenského autora - zkušeného bylinkáře a zároveň propagátora těsného soužití člověka s rostlinami, léčivými dary matky Přírody - by slušel také podtitul Kurz pro začínající i pokročilé bylinkáře. Její tvůrce čtenáři poskytuje ucelené "portréty" 130 léčivých rostlin, které můžeme běžně sbírat v českých zemích i na Slovensku při svých vycházkách do přírody. Některé z nich dokonce jsou všudypřítomnými plevely (dvouzubec, sedmikráska, vlaštovičník, čekanka, pýr aj.), další si pěstujeme na zahrádce i za oknem a určité jejich části buď používáme coby koření či přísadu do pokrmů (pampeliška, bazalka, máta, majoránka, saturejka aj.), nebo je téměř každodenně jíme jako zeleninu (mrkev, hlávkové zelí, celer, tykev aj.). Jiné nám prospívají v čaji či přípravcích na pleť (rozmarýna, pupalka, zemědým, podběl, fialka aj.). Drogy, jež nám tyto léčivky poskytují (ať už je to květ, list, plod, celá nať, kořen, plod, semeno či šťáva), však nemusíme z přírody získávat sami: lze je zakoupit v bylinkářství, v lékárně či na trhu nebo v potravinářském obchodě.
Každá z dvoustránkových kapitol, jež jsou obsahově shodně strukturovány, je věnována jediné léčivce a krátce, leč dostatečně podrobně sděluje poznatky o historii rostliny, popisuje její vzhled, informuje o základní droze byliny, o způsobu sběru a zpracování, přehledně shrnuje účinky drogy a doporučuje její léčebné využití (vnitřní i zevní). V rubrice Jeden dobrý recept, zařazené do každé kapitolky, nalezneme předpis na čaj, léčivý olej, tinkturu, kloktadlo, med, pomazánku i směs koření, na víno či posilující nápoj nebo na preventivní prostředek a hojivý obklad.
A protože Dionýz Dugas je i zručným fotografem, učinil ze své knihy zároveň publikaci fotografickou. Jeho názorné snímky bylin, které nám budou vodítkem při rozeznávání rostlin, ale i zátiší s hotovými produkty připravenými z rostlinných drog mají dokumentární i uměleckou hodnotu.
Pro obsahovou úplnost je kniha vybavena abecedním seznamem receptů a seznamem rostlin v jazyce českém i latinském a je doplněna výběrem odborné literatury; uvedené tituly mohou být čtenáři k užitku.